Nie musisz jechać aż do Tajlandii, aby cieszyć się domowym tajskim mrożonym herbatą! Wystarczy kilka składników, a poczujesz egzotykę nawet w domu. Tajowie używają mleka skondensowanego. My jednak zastąpiliśmy je mlekiem kokosowym, które jest nie tylko wegańskie, ale także nie jest tak ciężkie i słodkie. Do dosłodzenia możesz użyć na przykład syropu daktylowego!
Jaki jest więc najlepszy sposób na przygotowanie tajskiej mrożonej herbaty?
1. Do dużej części sitka wsypujemy wysokiej jakości czarną herbatę sypaną i zamykamy mniejszą częścią sitka.
2. Bezpośrednio do szklanej butelki GoodGlass wkładamy mieszankę przypraw.
3. Sitko wpinamy do GoodGlass, zalewamy wrzącą wodą i pozostawiamy do zaparzenia na około 8-10 minut.
4. Następnie wyjmujemy sitko i pozwalamy infuzji schłodzić się w lodówce.
5. Tuż przed podaniem dodajemy kilka kostek lodu i mleko kokosowe oraz według smaku. Fantazja!