Czy nadchodzi deszczowa jesienna pogoda i chciałbyś na chwilę przenieść się do egzotycznego raju? Poczuć zapach i smak kokosa oraz delikatnej herbaty Matcha? Przygotowaliśmy dla Ciebie przepis na ten orzeźwiający i jednocześnie pożywny koktajl matcha. To prawdziwa uczta!
Jak przygotować napój z herbaty matcha:
1. Wymaganą ilość zielonej herbaty matcha wsypujemy do naszej szklanej eko butelki GoodGlass, zalewamy odrobiną wody o temperaturze 80°C i dobrze wstrząsamy, aby uzyskać jednolitą masę.
2. W razie potrzeby dosładzamy cukrem kokosowym. Mniam!
3. Uzupełniamy resztą wody w temperaturze pokojowej i dodajemy lód.
4. Na koniec zalewamy dobrze wymieszanym mlekiem kokosowym - matcha z mlekiem to po prostu doskonałe połączenie. I można od razu podawać. Smacznego!
Czym jest Matcha?
Herbata Matcha uprawiana jest w Japonii w specjalnym procesie, który zapewnia jej unikalny słodkawy smak i szerokie korzyści zdrowotne. Liście herbaty są zacieniane aż przez miesiąc przed zbiorami, co powoduje, że wytwarza się znacznie więcej chlorofilu, który odpowiada za intensywnie zielony kolor. Dodatkowo roślina staje się bardziej delikatna i bogatsza w składniki odżywcze oraz aminokwasy.
Po dojrzeniu najwyższej jakości liście są zbierane ręcznie, parzone, suszone, a na koniec mielone na drobny proszek, który nazywa się Matcha. Cały proces od zasiania nasionka do zbioru może trwać nawet 7 lat!
A dlaczego Matcha jest tak wyjątkowa?
Japońska herbata Matcha ma szerokie spektrum zastosowań. Można z niej przygotować nie tylko pyszne ciepłe i zimne napoje, ale także dodaje się ją do deserów, czekolady czy lodów, nadając im świeży zielony kolor i delikatny smak herbaty.
Regularne picie napoju matcha wpływa nie tylko na nasze zdrowie fizyczne, ale także redukuje stres, zwiększa czujność i koncentrację oraz uspokaja umysł. Matcha ma wysokie właściwości antyoksydacyjne, antybakteryjne i przeciwzapalne, wspomaga krwiotworzenie oraz obniża ciśnienie krwi, cukier i cholesterol we krwi. Po prostu uniwersalny pomocnik! A Ty, spróbujesz też?