Chcesz się rozgrzać i zafundować sobie prawdziwe pieszczoty dla duszy oraz przyjemność dla swoich kubków smakowych i zmysłów? Wypróbuj ten przepis na cudowne złote mleko z kurkumy! Zawarte składniki mają wysokie działanie przeciwzapalne, antyoksydacyjne i regeneracyjne oraz stymulują naturalną odporność organizmu. Gotowy napój energetyzujący!
Przepis na Złote mleko:
1. Do garnka dodajemy mleko, mieszankę przypraw Kurkuma latte i ghee (lub olej kokosowy) i powoli doprowadzamy do wrzenia.
2. Kilka minut gotujemy na małym ogniu, aż mieszanka zacznie pachnieć, od czasu do czasu mieszając.
3. Przez sitko przelewamy do szklanej butelki GoodGlass Thermo i pozostawiamy do ostygnięcia do temperatury, w której napój będzie przyjemny do picia.
4. Dodajemy miód lub inne słodzidło według smaku. Posypujemy cynamonem.
5. Cieszmy się dobroczynnymi właściwościami złotego eliksiru!
TIP: Dodaj podczas gotowania starty korzeń imbiru, aby wzmocnić działanie lecznicze.
Co to jest Złote mleko?
Ten tradycyjny ajurwedyjski napój “Złote mleko” jest w Chinach, Indiach i Azji Południowo-Wschodniej znany ze swoich leczniczych właściwości od niepamiętnych czasów. Zawdzięcza swoją nazwę intensywnie żółtej złotej barwie, którą nadaje mu kurkuma. Ze względu na swoje dobroczynne właściwości czasami nazywane jest “napojem energetyzującym” lub “cudownym mlekiem”. Zawarte w nim składniki są bowiem skutecznymi naturalnymi lekami same w sobie, w tym połączeniu jednak ich działanie jest jeszcze wielokrotnie wzmocnione.
Jakie ma złote mleko właściwości?
Ten ożywczy złoty napój z kurkumy warto pić wieczorem przed snem, nie tylko gdy czujemy, że coś nas łapie, ale także w przypadku problemów trawiennych, kłopotów ze snem czy nerwowości. Posiada również działanie profilaktyczne przeciwko różnym chorobom cywilizacyjnym, ponieważ stymuluje odporność, a jednocześnie uspokaja i regeneruje organizm. Na zdrowie!
Siła natury
Kurkuma, znana również jako szafran indyjski lub żółty imbir, ma silne działanie przeciwzapalne, antybakteryjne i regeneracyjne. Zawiera antyoksydant kurkumin, który wzmacnia układ odpornościowy i zmniejsza ryzyko raka oraz innych chorób cywilizacyjnych. Długotrwałe gotowanie zmniejsza jej działanie, dlatego dodawaj ją do potraw na końcu gotowania! Pieprz cayenne jest doskonałym sprzymierzeńcem w walce z przeziębieniami, wirusami i grzybami. Wspiera trawienie, wzmacnia serce i działa przeciwkaszlowo. W połączeniu z kurkumą wielokrotnie zwiększa jej działanie! Nie zapomnij więc dodać do każdego dania z kurkumą szczypty pieprzu cayenne lub czarnego.
Cynamon jest jednym z najsilniejszych antyoksydantów na świecie. W połączeniu z miodem ma wspaniałe właściwości zdrowotne! Miód ma również silne działanie przeciwzapalne i antybakteryjne, wspiera metabolizm i detoksykuje organizm. Ważne jest, aby uważać, aby wysoką temperaturą nie zniszczyć jego cennych składników, dlatego nigdy nie dodawaj go do wrzącego napoju, lecz dopiero po lekkim ostudzeniu.
Ghee (masło klarowane) lub olej kokosowy są w naszym przepisie na złote mleko ważne, ponieważ kurkumin jest rozpuszczalny w tłuszczach, co zapewnia lepszą przyswajalność kurkuminy w organizmie.