Czy czujesz melancholijny nastrój i nie wiesz, jak się rozluźnić? Zafunduj sobie prawdziwe ukojenie dla duszy oraz przyjemność dla zmysłów smaku i węchu. Pokochasz unikalne połączenie przypraw z herbatą i mlekiem Chai masala!
Poczuj zbawienne działanie tradycyjnej herbaty ajurwedyjskiej masala na sobie i dołącz do nas, aby zobaczyć, jak przygotować herbatę masala.
Herbata masala - przygotowanie:
1. Do garnka wlej mleko razem z mieszanką Chai masala i powoli doprowadź do wrzenia.
2. Pozwól, aby przez kilka minut gotowało się na małym ogniu, aż mieszanka zacznie pachnieć, a mleko nabierze pięknego kremowego koloru, od czasu do czasu mieszając.
3. Przecedź przez sitko do naszej szklanej eko butelki GoodGlass Thermo lub kubka i pozwól, aby ostygła do temperatury, w której napój będzie przyjemny do picia.
4. Dodaj miód lub inne słodzidło według smaku. *Nie dodajemy mojego słodzika, ponieważ honeybush zawarty w mieszance nadaje napojowi przyjemny, słodkawy smak.
5. Ciesz się dobroczynnym działaniem tradycyjnej herbaty masala!
Czym jest herbata masala?
Chai masala, znana również jako Chai latte lub herbata Yogi, to tradycyjny indyjski napój ajurwedyjski, który z powodu swoich dobroczynnych właściwości, przyjemnego korzennego smaku i aromatu oraz właściwości rozgrzewających jest obecnie pijany na całym świecie. Chai masala dosłownie oznacza “herbatę z przyprawami”. Przyprawy zawarte w Chai masala działają w synergii, a Chai ma tak głęboki wpływ na nasze zdrowie.
Jakie działanie ma herbata masala?
Ten życiodajny napój można pić przez cały dzień. Ma działanie przeciwzapalne i antybakteryjne, jest więc doskonałą profilaktyką przeciwko przeziębieniom i grypie. Pomaga w trawieniu, przeciwdziała wzdęciom, a regularne picie przyspiesza metabolizm i zwiększa energię. Ma działanie antyoksydacyjne, obniża cholesterol, reguluje ciśnienie krwi i ma wiele innych korzyści zdrowotnych. Chcesz filiżankę?
Cudowne składniki
Czarna herbata Assam jest podstawą mieszanki do napoju Chai masala. Pochodzi z Indii, co nadaje jej autentyczny smak i pełny kolor. Czarna herbata zawiera dużą ilość antyoksydantów i pomaga nam pozbywać się szkodliwych wolnych rodników, dodaje energii, poprawia trawienie, obniża poziom stresu i ma wiele innych korzyści dla naszego zdrowia.
Honeybush to krzew pochodzący z Afryki. Podobnie jak czarna herbata, honeybush jest bogaty w antyoksydanty, działa przeciwzapalnie i wspiera metabolizm. Nie zawiera kofeiny, więc jest odpowiedni do uspokojenia umysłu i dobrego snu.
Anyż pomaga w trawieniu i zapobiega wzdęciom, łagodzi mdłości, zwalcza bakterie i grzyby w organizmie oraz łagodzi ból. Kardamon wspomaga trawienie, obniża ciśnienie krwi i działa przeciwzapalnie. Ma działanie detoksykacyjne i nawet działa jako afrodyzjak. Cynamon jest jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy na świecie. Zmniejsza ryzyko chorób serca i ma właściwości przeciwzapalne. Goździk działa przeciwzapalnie, jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy, reguluje poziom cukru we krwi i łagodzi ból. Jeśli chcesz pozbyć się nieprzyjemnego oddechu, polecamy spróbować trzymać goździk w ustach! Anyż ma działanie antybakteryjne i uspokajające, wspomaga trawienie. Pieprz wspiera układ odpornościowy, uspokaja układ nerwowy, detoksykuje organizm i ma działanie antyseptyczne.
Wszystkie te składniki razem działają w synergii, a Chai masala ma tak głęboki wpływ na nasze zdrowie!