Czy czujesz melancholijny nastrój i nie wiesz, jak się rozluźnić? Zafunduj sobie prawdziwe ukojenie dla duszy oraz przyjemność dla zmysłów smaku i węchu. Unikalne połączenie przypraw z herbatą i mlekiem Chai masala pokochasz!
Poczuj zbawienne działanie tradycyjnej herbaty ajurwedyjskiej masala na sobie i dołącz do nas, aby zobaczyć, jak przygotować herbatę masala.
Herbata masala - przygotowanie:
1. Do garnka wlej mleko razem z mieszanką Chai masala i powoli doprowadź do wrzenia.
2. Pozwól, aby przez kilka minut gotowało się na małym ogniu, aż mieszanka zacznie pachnieć, a mleko nabierze pięknego kremowego koloru, od czasu do czasu mieszając.
3. Przecedź przez sitko do naszej szklanej eko butelki GoodGlass Thermo lub kubka i pozostaw do ostygnięcia do temperatury, w której napój będzie przyjemny do picia.
4. Dodaj miód lub inne słodzidło według smaku. *Nie dodajemy słodzika, ponieważ honeybush zawarty w mieszance nadaje napojowi przyjemny słodkawy smak.
5. Ciesz się zbawiennymi właściwościami tradycyjnego czaju masala!
Czym jest herbata masala?
Chai masala, znana również jako Chai latte lub Yogi herbata, to tradycyjny indyjski napój ajurwedyjski, który z powodu swoich zbawiennych właściwości, przyjemnego korzennego smaku i aromatu oraz właściwości rozgrzewających jest obecnie pijany na całym świecie. Chai masala dosłownie oznacza “herbatę z przyprawami”. Przyprawy zawarte w Chai masala działają w synergii, a Chai ma tak głęboki wpływ na nasze zdrowie.
Jakie są właściwości herbaty masala?
Ten życiodajny napój można pić przez cały dzień. Ma działanie przeciwzapalne i antybakteryjne, więc jest doskonałą profilaktyką przeciwko przeziębieniom i grypie. Pomaga w trawieniu, przeciwdziała wzdęciom, a regularne picie przyspiesza metabolizm i zwiększa energię. Ma działanie przeciwutleniające, obniża cholesterol, wyrównuje ciśnienie krwi i ma wiele innych korzyści zdrowotnych. Zamówisz filiżankę?
Zbawienne składniki
Czarna herbata Assam jest podstawą mieszanki na napój Chai masala. Pochodzi z Indii i nadaje autentyczny smak oraz pełny kolor. Czarna herbata zawiera dużą ilość przeciwutleniaczy i pomaga nam pozbywać się szkodliwych wolnych rodników, dodaje energii, poprawia trawienie, obniża poziom stresu i ma wiele innych korzyści dla naszego zdrowia.
Honeybush to krzew pochodzący z Afryki. Podobnie jak czarna herbata, honeybush jest bogaty w przeciwutleniacze, działa przeciwzapalnie i wspiera metabolizm. Nie zawiera kofeiny, więc jest odpowiedni do uspokojenia umysłu i dobrego snu.
Anyż pomaga w trawieniu i zapobiega wzdęciom, łagodzi mdłości, zwalcza bakterie i grzyby w organizmie oraz łagodzi bóle. Kardamon wspomaga trawienie, obniża ciśnienie krwi i działa przeciwzapalnie. Ma działanie detoksykujące i nawet działa jako afrodyzjak. Cynamon jest jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy na świecie. Obniża ryzyko chorób serca i ma właściwości przeciwzapalne. Goździk działa przeciwzapalnie, jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy, reguluje poziom cukru we krwi i łagodzi ból. Jeśli chcesz pozbyć się nieprzyjemnego oddechu, polecamy spróbować ssać goździk! Anyż ma działanie antybakteryjne i uspokajające, wspomaga trawienie. Pieprz wspiera układ odpornościowy, uspokaja układ nerwowy, detoksykuje organizm i ma działanie antyseptyczne.
Wszystkie te składniki działają razem w synergii, a Chai masala ma tak głęboki wpływ na nasze zdrowie!